Perbincangan Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden Dan Komunikasi Bersama Yayasan Warisan Johor | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Perbincangan Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi bersama Yayasan Warisan Johor

\
UPM SERDANG, 7 MEI 2024 - Dalam upaya untuk memperkukuhkan kerjasama antara bidang akademik dan warisan budaya, Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK) Universiti Putra Malaysia (UPM), dan Yayasan Warisan Johor telah menjalin perbincangan yang bersejarah pada 30 April lalu. Tujuan perbincangan ini adalah untuk menggambarkan landasan yang kukuh bagi kerjasama di antara kedua-dua pihak dalam bidang penyelidikan, pengajaran, dan pembelajaran, serta penyelenggaraan program bersama.

Delegasi dari FBMK UPM yang dipimpin oleh YBhg. Prof. Madya Dr. Hazlina Abdul Halim, Dekan FBMK, telah disambut dengan mesra oleh YBrs. Encik Fairuzahri Jalaluddin, selaku Pengarah Yayasan Warisan Johor, serta beberapa Ketua Bahagian dari Yayasan tersebut. Turut hadir bagi menyempurnakan perbincangan ini ialah Dato’ Dr. Abdul Mua’ti Zamri @ Ahmad dan Dr. Arba’ie Sujud sebagai Felo Perunding, serta Cik Alia Amira Abd Rahim sebagai Pegawai Eksekutif.

Selain dari perbincangan intensif, delegasi dari FBMK juga diberikan peluang untuk merasai dan menghargai kemudahan serta pameran yang disediakan di Kompleks Warisan Sultan Abu Bakar. Langkah-langkah ini diharapkan akan memperkukuhkan lagi kerjasama di antara kedua belah pihak ini, membawa kepada hasil yang lebih gemilang dalam pemeliharaan dan penyebaran warisan budaya Melayu.

Tarikh Input: 07/05/2024 | Kemaskini: 07/05/2024 | amira.rahim

WXFUGA3~